Met Clean up on Tour suppend het water schoonmaken in heel Nederland

27 mei 2022

Met Clean up on Tour suppend het water schoonmaken in heel Nederland

Niet alleen leren suppen, maar ook de natuur een beetje schoner maken. Dat is het doel van Clean up on Tour, een nieuw initiatief van het Watersportverbond en partner Allianz Benelux dat 27 mei werd gelanceerd tijdens de opening van Dutch Water Week. De SUP tour reist komende zomer door het hele land met een tweeledige doelstelling. Genieten van suppen en tegelijkertijd zwerfafval opruimen en zo het water een beetje schoner maken. Iedereen van 18 jaar en ouder kan zich gratis inschrijven via cleanupontour.nl.

Enkele locaties die al op de planning staan zijn Amsterdam, Almere, Amersfoort en Sneek. Op elke locatie vindt een ochtend- en een middagsessie plaats. Na een korte SUP instructie van een professionele instructeur, gaan de deelnemers ongeveer twee uur het water op om daar het afval uit te halen. Aan wal wordt het afval verzameld en gewogen. 

 

Winnaar met het meeste afval

Aan het einde van elke tour wordt de totale hoeveelheid afval gewogen. Zo ontstaat er een ranking van het totaal opgehaalde afval per locatie per team. Aan het einde van het seizoen, tijdens de World Clean Up Day op 17 september 2022, wordt de afsluitende Clean up on Tour in Sneek gehouden. Daar wordt  symbolisch het winnende team dat het meeste afval heeft opgehaald, bekend gemaakt. 

Arno van Gerven, directeur Watersportverbond: ‘Het is ongelofelijk wat het teweeg brengt als je suppend door de omgeving vuil uit het water haalt. Duimpjes, gejuich en geklap vanaf de kant. Dat is het doel van Clean up on Tour, bewustzijn creëren over het afval om ons heen en daar beter mee om te gaan. En natuurlijk kennismaken met deze laagdrempelige watersport!

 

Badloe ambassadeur

Surfer Kiran Badloe, gouden medaillewinnaar in Tokio, heeft zich als ambassadeur aan Clean up on Tour verbonden: ‘Als sporter op het water kom ik enorm veel afval tegen. Ik heb me dan ook met hart en ziel aan dit initiatief verbonden en waar mijn schema het toelaat sup ik mee.

 

The Future is Water

Clean up on Tour maakt onderdeel uit van de missie van het Watersportverbond “The Future is Water”. Hiermee wil het Watersportverbond samen met partner Allianz Benelux middels de watersport een bijdrage leveren aan het veiligstellen van de toekomst van onze wateren. Met Optimist on Tour, het jeugdkennismakingsprogramma van het Watersportverbond, bereiken beide partijen de jeugd met de sport en over dit thema. Met Clean up on Tour wil het Watersportverbond volwassenen op een leuke, sportieve en laagdrempelige manier bewust maken van hun verantwoordelijkheid richting een schone natuur en kennis laten maken met de watersport.Op veel locaties gaan ook medewerkers van Allianz Benelux het water op. Hiermee wil het bedrijf onder het personeel meer binding met het water creëren. Dit past goed bij hun purpose: ‘We secure your future’, waarmee vorm wordt gegeven aan verandering door samen met anderen oplossingen te zoeken voor een duurzame toekomst. Allianz is sinds 2021 hoofdsponsor van het Watersportverbond met het bijpassende motto: ‘The Future is Water’.Over het Watersportverbond

Met 400 watersportverenigingen en meer dan 80.000 leden, ondersteunt het Watersportverbond de watersport op alle niveaus en op veel manieren. Van het enthousiasmeren van kinderen en de opleiding van trainers tot het toegankelijk, betaalbaar en bevaarbaar maken van de 4.400 kilometer aan Nederlandse vaarwegen.

 

Over Dutch Water Week – watersport voor iedereen

Dutch Water Week wordt gehouden van 27 mei tot en met 5 juni en is een evenement waarbij de watersport in de volle breedte samenkomt. De kern van het evenement is de Allianz Regatta, een internationale zeilwedstrijd voor de top van de wereld in de olympische klassen en voor een bredere groep zeilers in zeven niet-olympische klassen. De wedstrijden in de olympische klassen, waar de beste zeilers van de wereld aan meedoen, maken onderdeel uit van de Hempel World Cup Series. 

Naast zeilen zijn er veel meer watersporten te bekijken en zelf uit te proberen tijdens de Dutch Water Week. Zoals clinics catamaran zeilen, windsurfen en suppen, kanotochten met de boswachter, coastal roeien en urban watersportdemo’s en clinics in Amsterdam. Kijk voor het volledige programma op dutchwaterweek.com.

Deel dit artikel:

Clean up on Tour is een samenwerking tussen