Kiran Badloe – Verzamelaar van zwerfvuil

27 mei 2022

Kiran Badloe – Verzamelaar van zwerfvuil

Een afbeelding van Kiran Badloe (27) straalt altijd jaloersmakend spektakel uit. Ogenschijnlijk moeiteloos zweeft hij als kitesurfer door de lucht of racet hij als foiler over met schuim getooide golven. Maar nu is zijn beeltenis ook levensgroot op de Clean up on Tour-bus te bewonderen. De gouden-medaillewinnaar van Tokyo is ambassadeur van het Clean up-evenement van verzekeraar Allianz, waarbij hij op een SUP-board in slootjes en vaarten speurt naar al het vuil dat op het water dobbert of zich langs de waterkant heeft verscholen.

 

De zee is toch blauw?

In 2014 was ik samen met Dorian van Rijsselberghe in Rio ter voorbereiding op de Olympische Spelen van twee jaar later, waar hij goud zou winnen. Ik zag met eigen ogen hoe bizar het ecosysteem daar in elkaar steekt. Daarvoor was ik er niet zo mee bezig, maar die situatie heeft me letterlijk de ogen geopend. Sowieso dreef er van alles in het water. Het was echt ongelooflijk vervuild. Bankstellen, koelkasten en dode huisdieren zwierven rond onze surfplank. En als er een hevige regenbui was geweest, dan spoelde het water uit het riool zo de zee in. Ik vroeg me af: de zee is toch blauw? Dat bracht me op een idee.

Als je op de kant langs het water fietst, bijvoorbeeld als je elke dag naar je werk gaat en weer naar huis, dan realiseer je je niet wat voor impact het heeft als er een stukje plastic wegwaait en in het water belandt. Je ziet het niet, maar wij als watersporters komen het allemaal tegen. Dan heb je opeens weer een plastic zakje aan je vin hangen. Dus ik dacht: waarom gebruik ik mijn platform als sporter niet om me hard te maken voor een beter milieu? Ik kan mijn voorbeeldfunctie hiervoor gebruiken. Dan zien mensen die bijvoorbeeld op kantoor werken wat ik naast het sporten aan het doen ben. Het initiatief van het Watersportverbond en Allianz voor Clean up on Tour, waarbij je leert suppen én het water schoner maakt, sprak me dan ook meteen aan. Het is laagdrempelig, je doet iets goeds voor het milieu en er ontstaat ook nog een soort van competitie omdat het verzamelde vuil na afloop wordt gewogen.

 

Bewust van voorbeeldgedrag

Bewustwording dat gedrag anders moet, speelt zeker ook een rol bij mijn collega’s op het water, vooral bij het zeilen. Tijdens de door de World Sailing georganiseerde wedstrijden doen we bijvoorbeeld een gezamenlijke beach-clean-up. Dan lopen we een dag voor en ook een dag na de wedstrijd met een vuilniszak het strand af te speuren om al het vuil te verzamelen. Iedereen neemt altijd een eigen navulbare fles mee, geen plastic weggooiflesje. De vloot is zich dus terdege bewust van eigen gedrag maar ook van voorbeeldgedrag. 

Nu ben ik Clean up on Tour-ambassadeur en staat mijn beeltenis op de bus die bij het evenement hoort. Niet omdat ik twee wereldtitels heb gewonnen en er een gouden olympische medaille om mijn nek hangt. Ik wil echt laten zien dat ik ervoor sta en waar het in mijn wedstrijdschema past zoveel mogelijk meedoen. Want ook in Nederland kom je merkwaardige dingen tegen. Dan drijft er opeens een volle vuilniszak in het water. Dat is toch echt heel raar om te zien. Misschien ben ik als watersporter veeleisend, maar hier is dan toch echt sprake van een foute mindset.

 

Tip:

Duurzaamheid lijkt af toe een hype en soms een zwaar beladen woord. Mijn boodschap is: probeer er creatief mee om te gaan. Maak het niet te moeilijk. Wees je bewust van wat je doet. Alle kleine beetjes helpen. 

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Clean up on Tour is een samenwerking tussen